Welcome to the virtual training for Survival Skills for Healthy Military Families.
Welcome to the virtual training for Survival Skills for Healthy Military Families. In this training, we will have some live, synchronous interactions together in an online meeting, and some asynchronous assignments you will complete individually by reading the materials and watching videos. Please be prepared to keep your camera on during the synchronous sessions.
10am-12pm (2 hours) On Screen
- Introductions – Conocimiento and FW overview
- Session 1 – Map for Healthy Families
12pm-12:45pm (45 minutes) Off Screen
- Video on the theories behind Survival Skills
- Theoretical Foundation: Instructor Resources, pp. 1-30.
- Video on how one experienced instructor incorporates props in her presentations
- Props and visuals: Instructor Resources book pp. 51-54 & 58-60.
Homework: Find a prop from your office or house and prepare a 2-minute object lesson from Session 1 using your prop.
12:45pm–2pm (1.25 hour ) On Screen
- Demonstration of props
Session 2 and 3 – Parents as Leaders and Models
2pm – 3pm (LUNCH BREAK)
3pm – 4pm (1 hour) On Screen
- Finish Session 3
- You will be divided into groups of 2 or 3 to create a 6 Minute Presentation. To do this, you will:
Additional References for Presentation:
- Role plays: Instructor Resources, pp. 61-63.
- Personal Anecdotes & Sculpting: Instructor Resources on pp. 54-55, 60-61.
- General Presenting Skills: Instructor Resources on pp.31-45.
4pm-5pm (1 hour) Practice in Groups/Break Out Rooms
10am-11:30am (1.5 hour) On Screen
- Check In
- Participant Presentations & Feedback
11:30am-11:45am – 15-minute BREAK
11:45am-1pm (1.25 hour) On Screen
- Coaching: Instructor Resources pp. 63-79.
1pm-2pm LUNCH BREAK
2pm-3:30pm (1.5 hour) On Screen
- Session 4 – Children in Healthy Families
3:30pm-3:45pm -15-minute break
3:45pm-5pm (1.25 hour) On Screen
- Coaching Practice & Presentation Preparation – In groups of 3, you will create a scenario in which you coach a parent to stay in charge.
- Your fishing or call out question is “What is one rule your kids are resisting?
- Use invitation line: “Come on up and let’s practice staying in charge.”
- Coach on one or two points out of Make Rules or Stay in Charge.
- Identify success, keep audience engaged by generalizing and reviewing skills.
- Summarize: “When you _______we predict you will have the best chance at staying in charge. Thank you for participating and helping us all learn the best way to make rules and stay in charge.”
1 – Coach
2 – Parent
3 – Coinstructor
10am–11am (1 hour) On Screen
- Coaching presentations and practice
11am-11:15am – 15-minute BREAK
11:15am–1pm (1.25 hour) On Screen
- Session 5 – Healthy Adult Relationships
1pm-2pm (1 hour) LUNCH BREAK
2pm-3:30pm (1.5 hours) Off Screen
- Session 6 Video – Change in Healthy Families
- Session 7 Video – Problem Solving
- Typical Difficult Situations Video
- Difficult Audience Situations and Interventions: Instructor Resources pp. 45-49.
3:30pm-4:30pm (1 hour) On Screen
- Discuss sessions 6, 7, and difficult audience situations. (25 minutes)
- Prepare for Session 8 in Break Out Rooms (35 minutes)
4:30pm-5pm (30 minutes) On Screen
- Final Questions
- Wrap Up